Thaigryta
Den här grytan är superenkel och blir verkligen jättegod. Det bästa med den är att den går att variera; fisk, skaldjur, strimlad lövbiff eller kyckling. Receptet är för 4 personer och rätten serveras med fördel till basmati eller jasminris.
2 msk vegetabilisk olja
1 msk färsk riven ingefära
3 msk röd thailändsk curry
4 dl kokosmjölk
1 citrongrässtjälk, delad på längden
3 msk fisksås
2 tsk socker
6 salladslökar, skivad
1 grön paprika, strimlad
1 röd paprika, strimlad
1 röd peppar, i tunna skivor
1 burk strimlad bambuskott
kaffir lime-blad
valfria ingredienser
800 g strimlad lövbiff
eller
800 g strimlad kycklingfilé
eller
400 g tärnad vit fisk
200 g bläckfisk, tentakler
200 g skalade jätteräkor
Hetta upp olja i en stor gryta, fräs thaicurryn en liten stund. Tillsätt kokosmjölken, riven ingefära, citrongräs, fisksås, socker och låt koka upp. Lagas kyckling hälls den ned rå i grytan och får sjuda tills den är nästan färdig. Lägg därefter i grönsaker och sjud i ytterligare fem minuter. Lägg i kaffir lime-blad och låt puttra i tre minuter sedan är det dags att servera.
Lagas rätten med lövbiff wokar man den brevid och häller i den tillsammans med grönsakerna.
Lagas rätten med fisk och skaldjur så läggs de i tillsammans med kaffir lime-bladen och får puttra i ca 3-4 min.
Kommentarer
Trackback