Makirullar

 


 

250 g sushiris
5 Noriark
2 msk risvinäger
2 msk socker
wasabi
inlagd ingefära, soja
ev majonäs

Fyllning:
100 g nedfryst och upptinad lax
eller
100 g färsk tonfisk

1 avocado
eller
1 morot
eller
10 cm gurka

Häll upp 250 g ris i en kastrull och fyll på med vatten, låt stå i 20 min. Häll av vattnet och skölj riset noga. Häll på 4 dl vatten på riset, koka upp och låt sjuda på svag värme i 10 min. Tag av kastrullen och låt riset vila i 10 min. Blanda risvinäger och socker i en liten kastrull och hetta upp det i en kastrull, slå det över riset och blanda försiktigt.

Tag fram en sushimatta och placera ett noriark på mattan. Lägg på ris på 2/3 av arket, obs. lämna 1 cm tom från kortsidan närmast dig och ca 8 cm tom i andra änden. Ta en klick wasabi (en ärtas storlek) och stryck ut det på riset ca 3 cm från kanten närmast dig, tvärs arket i en smal strimma (man kan också ta lika mycket av majonäs och bre ut ovanpå wasabin om man vill). Lägg grönsaksstavar (7x7x100mm) ovanpå wasabin, placera sedan stavar av fisk, i samma storlek, brevid grönsakerna.

Pensla ändarna med lite vatten och börja rulla ihop rullen ungefär som en rulltårta. Låt rullen vila någon minut och skär sedan i cm-tjocka skivor. Servera med japansk soja, wasabi och inlagd ingefära (gari).

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?
Trackback