Nordafrikanska kycklingbiffar

Tänkte testa att krydda kycklingfärsen med lite nordafrikanska smaker. En rejäl klick med harissa fick biffarna att smaka semester. Laga en riktig couscous med rotfrukter, russin och kikärter, servera med biffarna och en syrlig sås. Kanske lite lime eller citronsås. Biffarna är mjölk- och glutenfria.



1 ägg
400 g kycklingfärs
1½ msk pofibrer
2 msk vatten
2 tsk harissa
½ tsk salt


Vispa upp ägget med vatten och häll i pofibrerna. Låt vila i ca 10 minuter så fibrerna får svälla ordentligt. Blanda i färs, salt och kryddpasta. Låt svälla i 5 minuter. Klicka i smet i het panna och platta ut till biffar. Stek gyllenbruna.




Bananpaj


Älskar du banan och choklad då är det här något för dej...



100 g margarin
½ dl socker
1 dl vetemjöl
2 dl fiberhavregryn
chokladsås
3/4 dl Guinea 70 % chokladcouvertyr
2 bananer

Blanda margarin, socker, mjöl och havregryn tills allt margarin är inarbetat. Häll i chokladcouvertyren och blanda om. Ringla rikligt med chokladsås i botten av en pajform och täck med skivade bananer. Häll choklad- och smulblandningen över bananerna. Ställ in i ugnen, 230 grader, tills ytan är gyllenbrun. Låt pajen vila en liten stund så ytan blir knäckig. Servera med vispad grädde eller vaniljglass. 

Bildkälla: http://mrg.bz/xbLwME



Paella utan saffran

Skit också glömde köpa saffran... Äh jag lagar ändå, får hitta på en nödlösning.



3 choritzokorvar
2 dl skalade färska räkor
3 dl avorioris
6 dl grönsaksbuljong
100 g haricot verts
1 röd paprika
1 gul paprika
1 liten chili
½ solovitlök
1 gul lök
1 citron
1 tsk smoked paprikapulver
1 lagerblad
salt
kaffir lime blad (hackad i påse)

Skiva korven och stek den i en djup stekpanna. Lägg åt sidan i en skål. Ansa och koka upp haricot verts, ca 1½ minut så de inte förlorar sin spänst. Bryn finhackad gul lök och vitlök i choritzofettet, tillsätt paprikapulvret. Tillsätt riset och bryn ytterligare en stund. Slå på buljongen och lägg i lagerbladet, koka på svag värme under lock tills riset nästan är klart. Lägg i strimlad paprika, korv och haricot verts och låt puttra en liten stund till. Klyfta citronen. Blanda i räkorna och skivad chili, smaka av med salt. Stö över limeblad och dekorera med citronerna. Servera med en aioli och en grönsallad.

Den här maten är: mjölkfri och glutenfri beroende på innehållet i korven.


Bildkälla:
http://mrg.bz/IZcMap
http://mrg.bz/a5ii0M
http://mrg.bz/zfV3xB



Ugnsbakad lax


Jaha då var det dags igen... Vad ska man laga? Hitta på något, trolla med knäna...
Lax kanske? Det blev godare än det ser ut.




4 laxfilébitar
½ dl pinjenötter
1½ tsk torkad basilika
1 msk olivolja
1 dl riven parmesan
röd paprika
gul paprika

Lägg de fyra filéerna i en ugnsfast form. Blanda olivolja och basilika. Droppa över fisken. Lägg paprikabitar runt fisken. Strö över pinjenötter och parmesan och sätt in i ugnen, 190 grader, tills fisken känns klar och osten fått lite färg.



Pasta aspargi gamberetto



Lunch, vad ska man hitta på? Vad finns i kylen? Färska räkor, sparris, chili, parmesan och grädde, hm...


Spaghetti till 4 pers
300g färska räkor
½ chili
ett knippe grön sparris
1 dl grädde
2 tsk fisksås
1 tsk hackade kaffir lime blad
salt, peppar
½ dl riven parmesan
olivolja

Skala räkorna, dela sparrisen i 3 cm långa bitar och koka den. Koka pastan al'dente och slå av i durkslag. Häll tillbaka i kastrullen. Slå på grädde och fisk sås, rör runt. Häll i räkor, sparris, skivad chili och kaffir lime blad. Värm upp snabbt, smaka av med salt och peppar. Rör i riven parmesan. Servera i skålar, riv lite extra parmesan över, dra några varv med svartpepparkvarnen och ringla över lite olivolja.



Bildkälla: http://mrg.bz/7MlW76
http://mrg.bz/u8ISAS
http://mrg.bz/wUWvvL



Asiatisk lax och nudelsoppa



En liten soppa för 4 pers jag hittade på i kväll med det som fanns i kylen...





2 morötter
75g sockerärtor
½ chili
1 paprika
2 cm färsk ingefära
2 bitar laxfilé
2 salladslökar
1 pkt glasnudlar
2 msk fisksås
1 msk japansk soja
1 fiskbuljongtärning
2 bitar citrongräs
lime kaffir blad
1 l vatten

Häll vattnet i en kastrull, lägg i buljongtärning, fisksås, soja, citrongräs och riven ingefära. Koka upp. Lägg i laxfilé skuren i tärningar 2x2 cm, strimlad morot och paprika, ansade sockerärtor, lax och koka upp igen. Lägg ner salladslök, chili skuren i skivor, kaffir lime blad och glasnudlar och koka upp igen. Dra sedan av kastrullen från värmen och låt vila i 3 min tills nudlarna är färdiga.




Kladdkaka (mjölkfri)

Bästa kladdkakereceptet ever...

100 g mjölkfritt margarin
2 ägg
3 dl socker
2½ dl vetemjöl
½ krm salt
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao

Sätt fast ett bakplåtspapper i en springform, ca 20 cm i diameter. Smält margarinet. Vispa ägg och socker pösigt, blanda i det avsvalnade fettet. Blanda i mjöl, vaniljsocker, salt och kakao i äggsmeten. Häll i formen och ställ in i ugnen i 18 min i 200 grader. Självklart kan man baka den på vanligt margarin och smör också...



Medelhavsdessert



En väldigt enkel men god efterrätt får man om man tar frysta eller färska bär och toppar med medelhavsyoghurt...




1port
1 dl bär
½ dl medelhavyoghurt
8 rostade hasselnötter
flytande honung

Lägg bär i en skål, toppa med yoghurt och hasselnötter. Ringla över lite flytande honung.



Cupcake's




7 msk rumstemperat margarin
2½ dl socker
2 ägg
2 tsk pressad citron
1¾ dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 180 grader. Ställ 12 veckade muffinsformar i en cupcake'splåt.

Rör socker och margarin pösigt, tillsätt sedan ett ägg i taget. Vispa ihop till en smet. Häll i mjölk, vaniljsocker och citronjuice och blanda ordentligt. Smeten ser lite skuren ut men det är helt okej.

Blanda alla torra ingredienser i en annan skål och blanda försiktigt i dessa i smeten. Vispa tills den är lätt och fluffig. Fyll muffinsformarna till ¾. Baka i 20-30 minuter. Låt svalna lite, ta sedan ur muffinsarna ur plåten och låt dem svalna på ett bakgaller.

Chokladglasyr:
1½ dl florsocker
2 msk kakao
1 msk margarin
1½ msk kaffe

Glasyr:
1½ dl florsocker
2 msk vatten
några droppar hushållsfärg

Strössel, cocktailbär m.m.




Makirullar

 


 

250 g sushiris
5 Noriark
2 msk risvinäger
2 msk socker
wasabi
inlagd ingefära, soja
ev majonäs

Fyllning:
100 g nedfryst och upptinad lax
eller
100 g färsk tonfisk

1 avocado
eller
1 morot
eller
10 cm gurka

Häll upp 250 g ris i en kastrull och fyll på med vatten, låt stå i 20 min. Häll av vattnet och skölj riset noga. Häll på 4 dl vatten på riset, koka upp och låt sjuda på svag värme i 10 min. Tag av kastrullen och låt riset vila i 10 min. Blanda risvinäger och socker i en liten kastrull och hetta upp det i en kastrull, slå det över riset och blanda försiktigt.

Tag fram en sushimatta och placera ett noriark på mattan. Lägg på ris på 2/3 av arket, obs. lämna 1 cm tom från kortsidan närmast dig och ca 8 cm tom i andra änden. Ta en klick wasabi (en ärtas storlek) och stryck ut det på riset ca 3 cm från kanten närmast dig, tvärs arket i en smal strimma (man kan också ta lika mycket av majonäs och bre ut ovanpå wasabin om man vill). Lägg grönsaksstavar (7x7x100mm) ovanpå wasabin, placera sedan stavar av fisk, i samma storlek, brevid grönsakerna.

Pensla ändarna med lite vatten och börja rulla ihop rullen ungefär som en rulltårta. Låt rullen vila någon minut och skär sedan i cm-tjocka skivor. Servera med japansk soja, wasabi och inlagd ingefära (gari).

 




Knäckäpplen



4 röda svenska äpplen (ex Ingrid Marie)
2 dl strösocker
1 msk glykos
1 dl vatten
röd hushållsfärg
4 träpinnar, 10 - 15 cm
dekoreringsströssel eller kokos
En digitaltermometer är ett måste.

Stick in träpinnarna i äpplena. Blanda ihop ingredienserna i en kastrull och koka upp till exakt 162 grader. Blanda i några droppar röd hushållsfärg. Doppa äpplena i sockersmeten och rulla dem därefter i kokos eller strössel. Det går så klart att bara ha sockersmeten som den är. Ställ dem därefter på ett bakplåtspapper och låt dem stelna. När äpplena är klara paketerar man dem i cellofan och knyter om ett fint snöre. Bra som present. De håller i ca två dagar sedan löses knäckytan upp av fukten från äpplet.



Peach Lemon Cupcakes



Googlade peach lemon och det här receptet kom upp...
Jag tänkte att det kunde vara kul med lite recept med temat PeachLemon eftersom bloggen heter så. Provbakade dem idag, men de blev inte så vackra som synes. Min frostingsmet blev för lös. Har nu ökat på andelen florsocker i receptet så får se om det blir spritsbart nästa gång. Försvinnande goda blev de iallafall...



7 msk rumstemperat margarin
2½ dl socker
2 ägg
2 tsk pressad citron
1¾ dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
4 persikohalvor




Lemon Cream Cheese Frosting
200 g cream cheese
50 g margarin eller smör
1 tsk vaniljsocker
3 tsk pressad citron
2 droppar gul hushållsfärg
6 dl florsocker

Sätt ugnen på 180 grader. Ställ 12 veckade muffinsformar i en cupcake'splåt.

Rör socker och margarin pösigt, tillsätt sedan ett ägg i taget. Vispa ihop till en smet. Häll i mjölk, vaniljsocker och citronjuice och blanda ordentligt. Smeten ser lite skuren ut men det är helt okej.

Blanda alla torra ingredienser i en annan skål och blanda försiktigt i dessa i smeten. Vispa tills den är lätt och fluffig. Fyll muffinsformarna till ¾ och stoppa sedan ner 3-5 bitar av persika i varje. Baka i 20-30 minuter. Låt svalna lite, ta sedan ur muffinsarna ur plåten och låt dem svalna på ett bakgaller.

Blanda cream cheese, smör, vaniljsocker, citronjuice och hushållsfärg. Blanda sedan i florsockret och vispa på låg frekvens med elvisp tills allt är riktigt blandat, höj sedan frekvensen och vispa tills smeten är lätt och fluffig. Garnera gärna med lemon cream cheese frosting i en spritspåse med stjärntyll.




Kycklingbiffar med thai-smak


Ett experiment jag prövade igår som faktiskt blev ganska lyckat...
Biffarna är gluten- och mjölkfria.

1 ägg
1 msk pofibrer
600 g kycklingfärs
2 cm röd peppar hackad
2 cm riven färsk ingefära
1 riven vitlöksklyfta
citronsaft från en klyfta, eller saft från en lime
2 tsk fisksås
salt
peppar

Vispa ägget och häll i pofiber, låt svälla i ca 10 minuter. Blanda i övriga ingredienser. Forma små biffar och stek dem gyllenbruna på medelvärme i en stekpanna. Tänk på att de måste vara genomstekta. Servera med jasmin- eller basmatiris och en god sallad. Jag hade även en citronsås till.

Laktosfri citron- eller limesås
1 burk arla laktosfri créme fraiche 34%
citronsaft från en klyfta eller limesaft från en halv lime
riv gärna ner lite citrusskal också
salta
och söta med lite honung



Laktosfri cheesecake


Eftersom jag är laktosintolerant och älskar cheesecake så har jag försökt få fram ett bra recept. Tycker att jag lyckats ganska bra. Den räcker till 12-14 port. Ugn 180 grader.

10 digestivekex
50 g mjölkfritt margarin

3 ägg
1½ dl socker
1 burk laktosfri kesella
1 ask laktosfri cream cheese
Valfri topping, frukt, bär etc.

Mixa kex och margarin i en matberedare. Tryck ut smuldegen i en bakpappersbeklädd springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 10 min i 180 grader.

Blanda ägg, socker i en matberedare, häll i cream cheese och kesella och blanda ordentligt. Häll smeten i formen och grädda i 35-40 minuter i 150-180 grader tills fyllningen fått färg och stelnat.

Låt kallna i kylskåp, garnera innan servering med färska jordgubbar eller blåbär. Det är också gott att toppa med hjortronsylt eller 3 urgröpta passionsfrukter.

Vill man variera cheesecake'n så kan man också hälla i några båbär eller jordgubbar medan man mixar cream cheese-smeten så den blir svagt blålila eller rosa. Häll sedan i en ½ dl hela blåbär eller hackade jordgubbar.
Jättegott!




Thaigryta



Den här grytan är superenkel och blir verkligen jättegod. Det bästa med den är att den går att variera; fisk, skaldjur, strimlad lövbiff eller kyckling. Receptet är för 4 personer och rätten serveras med fördel till basmati eller jasminris.



2 msk vegetabilisk olja
1 msk färsk riven ingefära
3 msk röd thailändsk curry
4 dl kokosmjölk
1 citrongrässtjälk, delad på längden
3 msk fisksås
2 tsk socker
6 salladslökar, skivad
1 grön paprika, strimlad
1 röd paprika, strimlad
1 röd peppar, i tunna skivor
1 burk strimlad bambuskott
kaffir lime-blad

valfria ingredienser
800 g strimlad lövbiff
eller
800 g strimlad kycklingfilé
eller
400 g tärnad vit fisk
200 g bläckfisk, tentakler
200 g skalade jätteräkor

Hetta upp olja i en stor gryta, fräs thaicurryn en liten stund. Tillsätt kokosmjölken, riven ingefära, citrongräs, fisksås, socker och låt koka upp. Lagas kyckling hälls den ned rå i grytan och får sjuda tills den är nästan färdig. Lägg därefter i grönsaker och sjud i ytterligare fem minuter. Lägg i kaffir lime-blad och låt puttra i tre minuter sedan är det dags att servera. 

Lagas rätten med lövbiff wokar man den brevid och häller i den tillsammans med grönsakerna.

Lagas rätten med fisk och skaldjur så läggs de i tillsammans med kaffir lime-bladen och får puttra i ca 3-4 min.